Tuesday, June 7, 2011

Meneruskan Langkah

Bye2 SIBU. Today, aku dh bernekad untuk mencari sesuatu yg baru di tempat orang. Seja0h mana kehendak aku serta kemahuan aku untuk lari dari hidup di bawah ketiak mak bapak aku. Itu pun kalau b0leh. B0leh ba kalau kau. Haha. Serius aku cakap, aku dh b0san d0k d SIBU. Tensen aku. Bila bukak je newspaper. Tgk iklan jawatan kosong. Mesti syarat2 dia b0leh bertutur dalam bahasa mandrian. Ad0i, macam mana aku nak teruskan langkah aku. Penat dh aku fikir. Aku kadang2 tah macam malas dh nak d0k BANDAR CINA nie. Aku bukan nya racist. Aku banyak jugak kawan & sahabat dari bangsa tu. My grandmother also chinese. but, mcm mana aku nak survive kat tempat sendiri. Aku tak nafi kan. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.

Esok aku try utk mintak kerja kat satu tempat nie. Klu aku tak di terima utk bekerja kat situ. Aku akan terus melangkah. Aku cuba untuk mencari kehidupan baru aku. Aku harap parent aku sokong aku utk hidup di tempat orang. Biar susah senang aku tanggong sendiri. Boleh ke cam tu. Boleh k0t. Aku tak nak menyusahkan orang. Aku taknak membebankan orang. Penat dh tau. Klu interview goverment asyik jadi cal0n simpanan jerk. Sampai aku dh tak larat dh nak isi SPA SPP E-RECRUITMENT. Haha. Lucu kan. Ke aku nie di takdirkan untuk bukak biznes. Entah la, aku nie takut menanggung risiko tau.

Macam adik aku. Ada diploma dalam bidang electric & electronic. Tapi, sampai sekarang tak kerja. Last p0n dia jadi guru sandaran. Alhamdulillah. Ada juga hasil. Now, korang tahu tak dia buat apa. Dia bukak biznes. Skg baru kecil2an. Alhamdulillah. Masyuk. Walaupun lari dari bidang yang dia blajar. tp minat dia yg mendalam dalam bidang penternakan membuah hasil. Aku bangga ada adik macam dia. Begitu juga dengan abg aku. Tapi dia bernasib baik. Dia blajar dalam bidang otomotif. Sbb minat dia mendalam dalam bidang otomotif dia sanggup makan gaji bekerja sebagai mekanik. Alhamdulillah. Sekarang masih lagi bekerja dan kerja nya mendapat pujian dari smua pihak juga menjadi pekerja contoh. Sekarang dia buat extra income dengan membaiki kereta di rumah. Rezeki dia pun bertambah dengan usaha nya.

Aku, aku sorang saja bel0m berbuah hasil. Aku buat macam2. Aku ada kepakaran dalam bidang masakan, menjahit, dandanan solekan dan juga photography. Klu aku gab0ngkan smua tu. Aku b0leh bukak kedai. Haha. Tapi aku tak pernah ambik upah menjahit. Sekadar jahit baju sendiri je. Tak yakin nak buat baju orang. Masakan, aku dh pernah wat katering n masih buat lagi. Hehehe. Dandanan dan s0lekan, aku pernah cuba sekali. Alhamdulillah berhasil. Cuma, aku tak yakin gak. Haha. Photography adalah sumber pendapatan aku. Tapi aku nie amatur je. Bel0m pakar lagi. So, apa fikir korang. Aku layak makan gaji ke, ke aku terus mel0mpat untuk bukak perniagaan terus. Fikir2. Hahaha. Tepuk dada tanya selera. Kalau aku nak, aku berusaha dptkan. Bersusah2 dahulu bersenang2 kemudian. Sekian.

0 Budak Hitam: