Friday, April 29, 2011

Berkawan Biar Beribu Berkasih Biar Satu

Apa fikir korang berkenaan dengan aku nyer TITLE tu. Macam2 jerk kan. Huhu. Takder la macam2 sangat. Tapi macam2 la gak. Huhu. Apa yang korang faham pasal TITLE tu. Bagi aku. Selagi kt hidup, kt berkawan je ngn sapa je. Baik laki baik p0mpuan. Tapi klu dalam percintaan sesama manusia. Biar lah 1. Jangan 2 jangan 3. Tapi klu dh jod0h serta takdir. Nak wat cam ner kan. Go 0n je lah. Hehe.

Aku nie suka berkawan. Memang suka. Suka sesangat. Aku tak kesah p0n kawan ngn sapa jerk. Tak kesah la dia baik or jahat. Asalkan IKHLAS dalam PERSAHABATAN dah cukup bagi aku. Klu orang tya aku. Ko banyak kawan laki ke p0mpuan. Aku tak reti nak jawab d0h. Aku rasa mcm aku banyak kawan laki dari p0mpuan. Bukan apa? P0mpuan nie leceh. Tak sedar sendiri tue p0mpuan. Haha. Pompuan sensitif d0h. Aku tak reti kes puj0k memuj0k nie. Siyez aku tak reti. Klu aku puj0k. Kompom smakin sp0il la jadi nya. Hehe.

Klu korang la. Apa pengertian tentang sahabat? dan macam mana nak kekalkan persahabatan tu. Erm, bagi aku lah. Jap aku cil0k artikal yg aku baca nie. Tapi kira sependapat ngn aku gak la artikel nie. Haha. Terbaik w0k. Hehe.

Persahabatan adalah istilah yang menggambarkan perilaku kerjasama dan saling mendukung antara dua atau lebih entitas sosial.

Saling memberi kebebasan
Persahabatan memberi kita ruang untuk berkongsi suka duka bersama dan bukannya untuk saling menyakiti dan membenci di antara satu sama lain. Tetapi menjadi sahabat baik juga tidak bermakna kamu harus memiliki seluruh ruang hidupnya. Misalnya, melarang temanmu membuat itu dan ini. Malah kamu juga sibuk mengatur perjalanan hidupnya. Ini jelas menunjukkan kamu terlalu mementingkan perasaan sendiri tanpa mempedulikan perasaan orang lain. Apalah salahnya jika kamu saling menghormati hak kebebasan dirinya. Dan apa yang penting, si dia jujur pada persahabatannya.

Saling menahan rasa cemburu
Ramai yang berkata cemburu itu bunganya cinta. Tanpa cemburu persahabatan yang dibina tak adalah serinya. Tetapi cemburu yang membabi buta boleh menjejaskan hubungan. Ada baiknya sebelum api cemburumu memuncak, cuba selidiki dahulu kebenarannya. Jika ada yang tak kena, tanyalah temanmu itu dengan baik tanpa bersikap marah dan menuduh. Usahakan untuk berbicara dengan fikiran yang matang dan tenang. Sebenarnya perasaan cemburu ini tidak perlu terlalu ditonjolkan kerana ini boleh membuatkan temanmu itu naik tocang. Dia akan mempergunakan kelemahan kamu itu untuk membuat kamu berasa cemburu dengan berulang kali. Tentu menyakitkan.

Saling memahami
Untuk menjadi sahabat yang baik kamu harus berusaha memahami dan mengenali diri sendiri serta permasalahannya dengan lebih mendalam. Misalnya temanmu itu menolak ajakanmu untuk keluar menonton wayang bersama, kamu tidak boleh membuat tanggapan yang bukan-bukan tentang dirinya. Mungkin dia mempunyai urusan yang mesti diselesaikan terlebih dahulu. Adalah lebih baik kamu mencari hiburan sendiri lagipun esok masih ada masa untuk kamu bertemu dia.

Saling mengalah
Demi menyelamatkan hubungan, tidak ada ruginya sekali sekala kamu bersikap mengalah. Kamu dan si dia sering bercanggah pendapat. Seperti menonton wayang, kamu sukakan filem romantik tetapi dia pula suka filem aksi. Oleh kerana sayangkan tali persahabatan yang telah terbina sekian lama maka si dia sentiasa menuruti segala kemahuanmu semata-mata mahu menjaga hati dan perasaanmu. Tetapi bila difikirkan semula, apalah salahnya sekali sekala kamu pula yang beralah dan cuba belajar memahami minatnya. Situasi ini tentu akan membuat si dia berasa bahagia dan lebih menyayangi dirimu.

Saling memberi kemaafan
Memaafkan perlu tetapi tidak mudah selagi perasaan kesal dan kecewa menguasai diri. Tetapi sebagai insan biasa, kita tidak dapat lari daripada melakukan kesalahan dan kesilapan. Lagipun, sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula kita sesama sendiri. Belajar menjadi seorang teman yang sudi memberi kemaafan kepada orang lain biarpun kamu sendiri tahu perkara itu bukanlah berpunca dari kesalahan atau kesilapan dirimu.

So, dalam menjalin persahabatan. Perlu memahami 5 perkara di atas. Insya ALLAH. Persahabatan yang terjalin akan kekal abadi. Huhu. Act, aku tak reti sangat nak memahami erti persahabatan nie. Sekadar tips yang b0leh d k0ngsi. Korang pun tahukan. Pasang surut mesti ada. Baik dalam percintaan mahupun persahabatan. So, hargailah sesebuah hubungan yang di bina. Jangan hancurkan nya dengan sedikit masalah yang b0leh di settle kan.

0 Budak Hitam: