Thursday, February 3, 2011

Rawatan Laser Muka

Korang pernah tak dengar pasal "Rawatan Laser Muka"? Pernah tak k0rang cuba rawatan ini? Bet0l ke rawatan ini b0leh kurangkan dan menghilangkan parut dan kedutan di muka? Pernah tak k0rang terfikir nak cuba rawatan ini? Apa kesan nyer terhadap kulit k0rang after k0rang buat rawatan ini? Jeng jeng jeng.

Ok2. Aku nak share ngn k0rang nie. Meh la dengar aku crita nie. Meh la. Hikhikhik. Rawatan Laser Muka. Act, aku pernah buat rawatan nie. Masa tu aku tak terfikir langsung nak buat / cuba rawatan nie. Sbb aku tak pernah ader inf0 pasal rawatan nie. Hikhikhik. Ok2. Sapa tak kenal aku. Aku se0wank p0mpuan yang memiliki masalah kulit muka. Yang amat dasyat ter0k nyer. Haha. Dasyat la. Korang kenal SHEERA tak. Ala yang jadi HALIMAH JONGANG tue. Hehe. Act, masalah kulit muka aku sama dengan SHEERA tue. Ala Macam LIZA HANIM. Macam tue lah lebih kurang. Memiliki parut jerawat. Haha.

Berbalik pasal Rawatan tadi. Aku wat Rawatan nie kat Ampang Point. Ok2 j0m st0ri st0beri. Hehe. Masa aku wat rawatan tue, aku ader "Kursus Asas Digital Fotografi" dekat JPS, Ampang. Then, kte0wank member kursus smua di beri tugas amek gambar kat Ampang P0int. S0, apa lagi. Melangkah la kaki ini. Pergi lah kt0wank ke Ampang p0int. Settle je amek gamb0r. Kte0wank jalan2 la kat bawah tue. Banyak bOoth bukak kat bawah tue. Aku ngn muka slumber jalan la ke sana ke mari. Then, Kak tue terg0r aku.

Kak : Dek, Nak try wat rawatan laser kat muka tak. Free je tau. Nie pr0moti0n.
Aku : Bet0l ke free. Mesti sakit kan. Kan laser nie membakar kulit.
Kak : Ala, tak sakit mana p0n. Rasa kena cubit semut je.
Aku : Bet0l ke. Takder effect ke pas tu. Takut la.
Kak : Ala, adik cuba la dulu. Akk leh gerenti parut muka adik nanti berkurang n ckit.
Aku : Ok, kte try.

Hati aku berdebar2 wei. Takut memang takut. Takut terleser mata. Mati aku nanti buta. Aku tawakal je lah. Seram sejuk rasa. Then, aku baring kat kerusi. Dier clean muka aku. Smua2 lah. Pas tu dier laser muka aku. Subahanallah. Sakit wei. Aku leh lak tahan kat situ. Sabar je lah. Dier ulang laser 2 kali kat muka aku. Memang sakit. Dier wat rapat2. Aku macam nak st0p mula2. Cbb sakit kan. Bila pk balik. Kang tak pasal2 sebelah len sebelah len muka aku. S0, tak jadi la aku nak st0p. Wat satu muka. Lepas dier laser tu kan. Dier bagi serum. Hehe. sejuk terus muka. Aku tak leh cuci muka guna facial f0am wei. Dier suruh basah cam tu je klu nak cuci. Aku cuci la. Subahanallah lagi sekali. Pedih wei. Rasa terbakar muka aku. Malu sey, aku nak ambik sijil masa tu. Muka aku merah gila babi. Sakit sangat. Memang merah padam. Nak nangis p0n ada. Pas je Laser tue. Seminggu pastu. Muka aku kering. Hitam2 je kat muka aku. Ya ALLAH. Why my face s0 h0doh. Aku tak cuci guna Facial f0am p0n. Padahal after 3days dh leh cuci dh. Pastu baru aku teringat. Dier kata cuci cuna facial f0am after 3 days jangan pakai yang ada biji2 tue. Erk biji2. Then aku cuci la muka aku. Kan ader itam2 tu kan. S0, aku cuci muka cam biasa. After dat, Aku terus lari kat cermin. OMG, Hitam2 bintik2 halus2 tu dh hilang wei. Hahaha. Rupa nya tanggal dari kulit muka aku. S0, aku teng0k la. Eh, memang bet0l la. My face l0ok different. Ckit je lah. tak ter0k sgt cam dulu. Hehe. Hepi sesangat pastu. Rasa cam k0nfiden level s0 high. Haha. Macam temperature naik mendadak. Haha.

So, sekarang nie. Takder lah ter0k mana p0n muka aku. Alhamdulillah. Biasa jerk. Laser Free punya pasal. Nasib aku gak takder kesan sampingan. S0 far s0 gud. Alhamdulillah. Syukur. Sekarang, aku tak terfikir nak buat lagi. Biar lah muka aku cam ini. Cukup lah sekali aku wat. Sakit yang amat. Lebih baik aku bakar muka aku sendiri. Sapa2 yang teringin atau nak wat Rawatan Laser Muka nie. Fikirlah banyak kali k. Banyak risik0 k0rang kena ambik. Klu rawatan laser nie rawatan terbaik. So, go 0n je k. Gud luck pada sapa2 nak cuba. Ok korang. Sedikit inf0 untuk k0rang. Syg k0rang :p.

6 Budak Hitam:

nazihah ramli said...

haiyaaaa..
prnh trpk jgk nk buat !
biasa la spe xprnh pk nk cntik kn? :D
tp hati tkt.
so xbuat :DD

akulanonot said...

Nazihah :

Klu teringin...
Klu rasa nak cuba..
cuba..
Ish..
tapi siyez..
Sakit tau..
Rasa muka cam terbakar gitu..
s0, tawakal je ah pas tu....

--- YaYangLiza --- said...

not..aku ada terpikir mok try benda tok sbb aku ada parut ya juak.. brp cost nya bah?
mun dah nama rawatan laser, sama juak ka rasa nya..ney tauk lain tmpt,lain effect nya?kehkehkeh

akulanonot said...

yayang liza :

Hehe...
Donno wak mek...
tp mun sik silap la...
nya ada merik injecti0n sebenar nya..
apa yang mek p0lah t0k...
free...
ari ya...
ada kat ayu beauty 0ffer mek p0lah gik...
tp bayaran 0ffer juak la...
mun sik silap mek...
1 sesi 2k ++ k0t....

cikmas said...

dear, cikmas nak sangat buat laser muka. sbb malu dgn keadaan muka yg banyak parut ni. ada sampai 1 masa tu kan, ade sorang lelaki ala2 photografer tegur. muka awk tak cantik, gelap n kusam. ade parut jerawat.

malu giler. nk tny, ade kesan sampingan tak after u buat tu? cntct me kat fb boleh tak? ASAP

Anonymous said...

Sy da buat laser tuk ilangkan parut. Tapi parut laser pulak ader. Brp minggu parut laser ni hilang dik? Risau la plak. Dah 2 minggu parut tak hilang lagi ni..