Saturday, January 8, 2011

Golongan Wanita Takut Gemuk



Haha. Betol ke g0longan wanita takut gem0k. Yes, golongan wanita memang takut gem0k. Haha. Aku lak yang tolong jawab kan. Macam la smua perempuan takut gem0k. Tapi klu aku perhatikan. Senang kata klu aku search kat g0ogle la. Masalah berat badan. Mesti hangat eh hangit. Eh tak tak tak. Mesti lah hangat gitu. Mendapat perhatian lebih lak dari kaum wanita ni kan kan kan. Aku memandai lak. Tp kan. Eh tp lagi aku nie. Bet0l kan. Klu isu gem0k mesti ada n3 kat mana2 bl0g. Hehe. Macam aku gak. Aku slalu search kat g0ogle utk dptkan inf0 kuruskan badan nie. Harus k. Act, aku tak lah takut sangat pada gem0k. Cbb diri aku nie memang semula jadi cepat naik berat badan. Klu aku makan tak teratur. Alamat nyer berkil02 lemak naik kat badan. Bak kata mak aku la.

"TAK DE KERJA LAIN. MENTERNAK LEMAK JE KERJA".

Masa tu, lantak lah. Nak gem0k p0n. Asal perut aku kenyang. Namun aku telah menjadi seorang yang berfikiran waras. Untuk menjaga kesihatan badan. Jadi slalulah aku p search kat go0gle pasal penurunan berat badan nie. Aku suka baca inf02 kesihatan tentang atau cara menguruskan badan tau. Hehe. Chewah. Aku nak gak badan saiz 34 25 36. Pakai sluar saiz 27 28. Baju pakai saiz S or M. Hahahaha. Besar test aku. Klu 0rang baca nie. Mesti menyapah ngn aku. Over gyler test aku. Then, Nak tahu tak. Mesti nak kan. Haha. Mesti ada yg nak bz body pasal badan aku skg nie kan. Haha.

Once upon a time, aku telah bernekad utk mengharvest lemak2 kat badan aku nie. Mengada lak aku nie. Nie bet0l2 nie. Aku share nie. Pay attention pliz. Hahaha. Ok aku crita k. Dulu kan. Berat aku. Dekat 70kg tau. Fuh yo0. Gem0k si0t. Dah la ketinggian aku lak 160cm berat pulak dekat 70kg. Memang time tu aku nampak cam badut. Pakai smua benda cam. Ah malu nyer aku nak pakai cam nie. Mesti 0wank teng0k aku cam ape ntah. Then, Orang clu mengejek tentang kenaikan berat badan aku yang terlalu mendadak. Bayangkan dari 45-48 kg, Aku naik sampai brapa tau 68kg. Nak nangis. Berat tu. Memang la time tu aku nampak cam. C0mel jerk. Perasan. Seolah2 macam badut sedang menari2 bergurau senda. Dah la prangai kebudak2an. Hahahha. Memang la sah macam BADUT. Haha. Ok. Lepas orang teg0r tue. Aku clu berusaha nak kuruskan badan. Walaupun pada masa yang sama aku terasa malas. Malas tau. Eeee. Lepas itu, aku try ubat kurus. Aku makan pil yang hemeo tu. Ntah la aku lupa nama nya. Berat badan aku jadi maintain tau. Turun juz 64kg. Tapi maintain jerk. Heran lak aku kan. Ah biar lah. Malas la nak Diet2 lagi. Berat 64kg gak. Then, jeng jeng jeng. Aku nekad nak makan Atika beauty slim n firm. Lepas tu aku dh tak makan tau. Sebab apa. Aku tak tahan. Nak tercirit je. Lepas tu aku st0p ambik smua benda2 mengarut nie. Aku pikir. Wat sh0uld i d0. Dub dab dub dab.

Hahaha. Tidak lamak kemudian. Aku telah bernekad untuk kurus dengan jaya nya tanpa ubat2an ini. Mari ikuti cara aku mengecil. Haha. Mula2. Hahahhahah. Suspen je kan kan kan. Takpe2 nak share punya pasal. Aku sanggup menaip sampai tangan aku terpele0t. Haha.

Mula2 nak kurus nie kan. Memang susah. Sungguh sesungguhnya benar aku cakap kat k0rang. Memang sakit. Sakit sana sakit sini. Memang rasa dh fade up. Tp jangan patah semangat. Berusaha tangga kejayaan kan. Kan kan kan. Hahahhaa.

Tip2 Kurus nie aku dapat dari doktor. Tp aku ada ubah sedikit la. Cbb yang d0ktor tu dier macam susah sikit nak ikut. Ok lets try.

Dari segi pemakanan.

Pagi :
Makan sedikit nasi/buah2an. Lepas tu kan. Minum air suam/masak 1 botol besar sekali gus.

Tengahari :
Makan oat/biskut 2keping/roti sekeping. Lepas tu, Minum air suam/masak 1 botol besar sekali gus.

Malam :
Makan benda berunsurkan sayur. Klu nak makan sup/tomyam sayur. Dan juga air suam/masak 1botol besar sekali gus.

Igt kawan2 jangan takut minum air banyak. Cbb, k0rang akan alami kencing berlarutan seandai nya korang banyak minum air c0z paham2 je lah kan. Klu k0rang minum air, air yang berlebihan akan kluar melalui pel0h dan kencing.

Tu part makanan. Untuk kesan yang yg mujarab. Buat la exercise/aerobik setiap hari. 2/3 jam sehari. Insya ALLAH berhasil.

Simple kan kawan2. Tak susah kan. Bet0l tak. Susah ke cara kurus tu. Tak kan. S0, apa lagi try it. Klu hendak seribu daya, klu tak hendak seribu dalih. S0, k0ntr0l lah nafsu anda. Hehe. Lepas je sebulan lebih. Berat aku menjunam kepada 48kg. Bayangkan sebulan lebih aku turun 16kg. Banyak tu wei. Banyak kan. Memang banyak. Sekarang nie. Aku tak k0ntr0l makan ag. C0z, mak aku cakap kan. Aku nampak dengkung klu kurus. Tak lawa lah klu kurus cam tu. Klu b0leyh berisi ckit. S0 now. berat aku maintain 52kg. Hahaha. Dan selera makan aku aut0matik sl0w. Tak macam dulu. Selalu gak orang tegur. Eh, kurus la sekarang. Mintak tips smua. S0, aku dh g tips tu. Apa yg penting. Hati mesti kental. Jangan cepat putus asa. Klu b0leh jangan selalu timbang berat badan. Klu slalu. Bila tak turun kt akan patah semangat. S0, aku juz nak gthu kat k0wank. YAKIN PADA DIRI SENDIRI. I can do it. Hahahahha.

6 Budak Hitam:

iwan_dextrous said...

hihhi...bgus info nie...tpi x semua gurl yg jge bnd nie nak2 ble lepas kahwin..hahaha

akulanonot said...

Ala...
Orang2 nak kawin p0n nak tips ni tau..
cbb member byk yg nak kawin mintak tips dari i...s0 i k0ngsi kat smua lah...:p

AesyaZealous said...

waaa mmg xnak gumuk

akulanonot said...

Memang ramai tak nak gem0k..
I tak kesah..
tp skg susah nak naik tau..Maintain jerk...

Gayahspears said...

hihi..
Gayah tak takot gemuk.. tp, takot berpenyakit..huhu.. kalo gemuk sehat takpe la kan???

akulanonot said...

Bet0l betol bet0l (like upin n ipin)...
tp kan kan kan.. Cik gayah..
80% pe0ple yg g0longan m0k2 nie mudah dpt penyakit tau.. Dats y kena jaga makanan..:p...
tp tak kesah la jugak cam maner..
Asal hepi takder penyakit...
Sokong gak cik gayah nyer pendapat...:p