Tuesday, December 21, 2010

Yoga Yang Menyakitkan

Hari t0k tek...Aku g YOGA...Camnie aku b0leyh ke sia..Camt0k cerita nya...K.ina c0mment wall aku..Then, she's invite me t0 j0in her..Tanpa ku berpk panjang..Aku 0n la..Lamak dh ku sik exercise...U kn0w wat..After aku y0ga...Tetiba selera makan ku sikda...Sikda rasa m0k makan aih...Juz haus jak..Ya rabbi, heran ku...Tp 1st time penin palak ba...Hehehe...M0k tauk apa kelebihan YOGA...Muh la kt teng0k..Hehe...

Kelebihan Yoga Dan Amalannya Yang Anda Tidak Tahu:-


Sentiasa kelihatan muda. Kedutan pada wajah akan berkurangan kerana tiada tekanan yang sering kali difikirkan. Ia menjelmakan kulit wajah lebih sihat lagi beseri.

Keseimbangan badan. Mengamalkan ‘rehat minda’ ini boleh memberi ketenangan serta mengimbangi badan.

Meluaskan ilmu pengetahuan dan kekayaan. Dengan mental yang tidak terganggu, ilmu dapat diterapkan dengan lebih pantas dan dapat dipraktikkan dalam kehidupan seharian.

Kemajuan personaliti dan sifat sosial. Badan yang sihat mencerminkan personaliti yang menawan. Dengan ini anda mempunyai keyakinan diri yang kental jika berhadapan dengan klien, menggunakan komunikasi yang baik.

Memberi kepuasan. Yoga dapat memberi ketenangan serta tenaga kepada daya fikiran juga fizikal. Ianya berbaloi sekali dengan memperuntukkan sedikit masa untuk mengamalkannya.

Menambahkan tenaga! Jiwa serta fikiran yang tenang dapat meningkatkan tenaga untuk bekerja mahupun belajar sekiranya anda berjaya melakukan senaman yoga dengan jayanya.

Membantu memperbaiki kekuatan tenaga seksual. Keletihan pasti membimbangkan pasangan anda. Dengan amalan yoga ini, masalah ini dapat dicegah kerana banyak tenaga dapat dibekalkan dengan keadaan diri sihat dan tenang.

Mengurangkan berat badan bagi mereka yang mempunyai berat badan yang berlebihan. Yoga juga adalah suatu alternatif untuk mengurangkan berat badan dan tampil langsing lagi menawan.

Tahukah anda???

Senaman Yoga penting untuk penderita diabetes- bagi penderita diabetes, senaman lebih sekadar cara untuk meringankan stres dan kekal cergas tetapi ia sebagai penyelamat hidup. Menurut kajian dalam Journal Of The American Medical Association, senaman boleh membantu melarutkan pembekuan darah lebih mudah, gula darah akan mudah turun,membantu mengawal berat badan dan mengawal makanan serta insulin untuk menjaga gula darah agar stabil. Namun begitu, mintalah nasihat doktor sebelum memulakan latihan senaman. Penderita diabetes perlu berhati-hati ketika melakukan senaman, jangan lakukan senaman yang terlalu berat kerana ia boleh menyebabkan “hypoglycemia” atau rendahnya gula darah yang berbahaya.

Senaman Yoga baik untuk tulang- bersenam adalah lebih baik berbanding pengambilan kalsium dalam pembentukan tulang yang sihat dan kuat kerana aktiviti fizikal lebih penting berbanding minum susu untuk mengelakkan penyakit tulang osteoporosis, oleh Tom Llyod, PHD epidemologis di Penn Satate Universiti College Of Medicine.

Aktiviti kecergasan Yoga bantu jantung kendalikan STRES- rutin kecergasan seperti senaman yoga bukan sahaja membantu menurunkan berat badan malahan membantu mempertingkatkan tindakbalas kardiovaskular terhadap tekanan yang dialami oleh mental manusia. Rasa tertekan yang mampu dikawal dan dikurangkan oleh tubuh turut mengurangkan risiko diserang sakit jantung.

Senaman kurangkan STRES di pejabat- tahukah anda dalam kesibukan bekerja anda masih boleh melakukan senaman? Selain mampu menyihatkan badan, senaman juga mampu mengurangkan tekanan ketika bekerja.

Senaman Yoga bantu baiki koordinasi tubuh, senaman yoga dapat membantu mempertingkatkan kapasiti kardiovaskular, memperkuatkan jaringan otot dan membantu memperbaiki kordinasi tubuh.

Senaman Yoga bantu rangsang minda, hasil meditasi dari senaman yoga ia dapat membantu melancarkan aliran darah ke otak di samping menstimulasikan bahagian otak yang berfungsi untuk mengaturkan kordinasi gerak dan berfikir untuk manusia. Ertinya, anda akan mampu berfikir lebih tajam dan pantas.

Senaman Yoga merangsang tubuh mengubati penyakit secara semula jadi, didalam tubuh kita mempunyai enzim-enzim yang mampu mengubati penyakit yang dihadapi oleh tubuh secara semulajadi dengan merangsang tubuh melalui senaman yoga.

0 Budak Hitam: