Monday, July 6, 2009

BCF vs BCF

Adoi2. Mesti tak0wank eran ngan title BCF vs BCF nak. Erm. Apa yang 0wank2 sarawak terutama daerah sibu tauk, BCF ya adalah Borneo Cultural Festival. Di mana, setiap taun di daerah sibu, akan adakan festival t0wk. Nang sik kalak miss la. Mek sik pasti taun bila festival t0wk di anjurkan tp festival t0wk jadi festival rasmi daerah sibu.

M0wk d jadikan crita la tek. Festival t0wk bertempat ah Dataran Sibu, phase 1 & phase 2. Phase 1 merupakan tempat kaum bumi mempersembahkan program2 kaum masing2. Manakala Phase 2, mesrupakan tempat EXP0. Inilah rancangan setiap tahun.

.B0RNE0 CULTURAL FESTIVAL is B0RNE0 CHINESE FESTIVAL.

Tp pers0alannya nekt0wk di mana pr0gram2 ya. Apa yang di lihat, BCF bukan lagi Borneo Cultural Festival tetapi BCF adalah Borneo Chinese Festival. Mesti tak 0wank eran rite, Kenak mek madah cam ya. 0k, camt0wk crita nya. Phase 2 ya dh clear la. Nang pr0gram nya lebih kurang jak ngan taun2 b4 t0wk. tp masalah nya kat Phase 1. Kenak mek madah bermasalah. D0l0wk la, kat phase 1 ada 4 stages. Stage Kaum Cina, Iban(entik), Melayu Melanau & Stage Utama. Yang paling penting nya. Ada permainan kaum Melanau iaitu tibau.

.PERMAINAN TIBAU.

Sekarang t0wk Ada sigek Stage jak, nya adalah stage utama. Tp apa yang mek diat sepanjang BCF t0wk, start dari ari jumaat riya, dikuasai oleh kaum Cina. Apa yang bermain ah benak fikiran mek. It's n0t fair ba. 0klah if dak nya m0wk utamakan kaum china semperna perayaan kebudayaan ti0ng hua. 0k la. Tp seolah2 kaum lain di ketepikan. Mintak maaf gylak2. Pr0gram cam t0wk bukan agik menarik perhatian pelanc0ng dengan culture di Sarawak tp sebaliknya. Perayaan Kebudayaan ya wak di rasmikan 0leh Perdana Menteri Malaysia.

.DATO' SERI NAJIB BIN TUN HAJI ABDUL RAZAK.
Seron0k nak. PM merasmikan. Mula2 mek igt Perasmian B0RNE0 CULTURAL FESTIVAL. Rupa2 nya perasmian ya ba.

Memang kerajaan mengeluarkan duit yang banyak untuk mengadakan festival t0wk. Kadang2 boleyh di lihat ba. Ni letaknya hak kaum bumi Sarawak p0wn. Wait & see until 12 Julai t0wk. Adakah BCF still b0leyh di anggap B0RNE0 CULTURAL FESTIVAL atau seperti yang diperkatakan 0leyh kmk di atas tek.

1 Budak Hitam:

AmirFX said...

Menar ka? Mun cemya sik jadi lah mek g sibu kelak... haha... Nway, nang best main tibau ya... Kmk ria berlalak inda w/pun kmk makei cermin mata.. Kmk sik kesah!.. haha...